Vakumla kalıplama genellikle girintili çıkıntılı olup da diğer metotlarda kalıplanmayan parçaların üretilmesinde kullanılır. Vakum kalıplama yöntemi ile plastik film ve levhalardan, değişik kalıplarla arzu edilen form ve boyutlarda parçalar üretilmektedir. Üretilecek olan parçanın ana biçimi bir tarafı açık, içi boş ve ince cidarlıdır. Bu yöntemle içi dolu ürünlerin üretimi yapılamaz. Vakum şekillendirme yöntemi ile çok büyük boyutlarda plastik malzemeler işlenebilir.
Kalıp tasarımı, enjeksiyon ve ekstrüzyon kalıplarına göre daha ucuz ve çok daha kısa sürede tasarlanmaktadır. Bir de işin üretim aşaması düşünüldüğünde üretilen üründe yapılan her türlü estetik, ergonomik ve ekonomik değişiklik birebir kalıplara uygulanıp zaman kaybı minimum seviyede olacak şekilde üretime geçilmesi sağlanmaktadır. Kalıplarda ayrıca soğutmanın önemi oldukça fazladır. Günümüz gelişmiş akışkan kontrol sistemleri sayesinde kalıplardaki soğutma sistemi istenilen ısılarda kolayca tutulabilmektedir. Soğutma kalıptaki kesicilerin hassasiyetinin korunması ve ürünün işleme sıcaklığının muhafazası için oldukça önemli bir konudur.
Isıtılmış bir levha, biçimlendirilirken uzadığı için işlenen plastiğin kalınlığı incelecektir. Parçanın derinliği arttıkça incelme de artacaktır. Uzama işleminde plastik levhanın bazı kısımlarındaki uzamanın diğer kısmındakinden daha fazla olmak zorundadır. Bir kısımdaki uzama miktarı diğer kısımdakinden daha büyük ve farklı olacağı için çok özel ağır levhalar kullanılmaz.
Uzatma işleminde kalıp içindeki ince ayrıntılar üzerinde plastik levhaların bir köprü yapma eğilimi vardır. Ayrıntıların plastik üzerinde meydana gelen miktarı levhanın kalınlığına bağlıdır. İnce levhalarda (0.5 - 0.05) çok iyi ayrıntılı yüzeylerde elde etmek mümkündür. İmal edilecek parçalarda çoğunlukla keskin köşe ve kenarlar bulunmamalıdır .Plastik daha ziyade bu kısımlardan incelir veya yırtılır. Küçük çaplı derin boşlukları elde etmek zordur. İmal edilecek parçalarda geniş düz alanlar bulunmamalıdır.Bu detayların bir araya geldiği proseslerde Ser rezistans vakum termoform ısıtma paneli ile homojen ısı dağılımı ürün üzerinde sağlanarak proses tamamlanır.